//
5-1 systeem posities

Het 5-1 systeem.

Hoe werkt het eigenlijk? Vanaf de beginopstelling wordt er doorgedraaid zoals je dat altijd doet, alleen verplaats je je na elke service naar je eigen positie. De diagonaal en de spelverdeler verplaatsen zich altijd naar de rechterkant van het veld, de middenaanvallers verplaatsen zich naar het midden en de buitenaanvallers verplaatsen zich naar de linkerkant van het veld.

Om dit “switchen” zo soepel mogelijk te kunnen laten verlopen wordt er bij de opstelling vaak al wat geschoven. Dit zul je goed zien in de voorbeelden per rotatie die je hierna gaat bekijken. Hierbij moet je goed opletten, want er zijn een paar regels waar je je aan moet houden. Als je bijvoorbeeld begint op de midachter positie, dan moet je tijdens de service altijd links van de rechtsachter blijven staan, altijd rechts van de linksachter en altijd achter de midvoor.

Met de rest van de spelers heb je niets te maken. Hierdoor kan het dus zijn dat een achterspeler voor een voorspeler staat, maar dat dit geen opstellingsfout is. Ook zul je zien dat de opstelling altijd zo wordt neergezet dat de spelverdeler nooit mee hoeft te passen als de tegenstander serveert.

De open plek wordt dan door de dia of de buitenaanvaller opgevuld. Deze moet er echter weer rekening mee houden om altijd voor de middenaanvaller te blijven om geen opstellingsfout te maken.

Klik hier voor de opstellingen.